Solskensön ….kallas Bornholm pga att den har flest soltimmar i Danmark.
Vi var där i oktober 2006 och valde att bo i den charmiga byn Gudhjem. ….Hade hyrt en fin, modern lägenhet via www.teambornholm.se. Lägenheten (Casa Blanca hette den) var också perfekt om man reser med barn för det fanns t o m en gemensam barnpool där på gården. Vi trivdes verkligen i denna söta by med små, mysiga blomsterprydda hus och backiga gator.
När man är i Gudhjem är det trevligt att besöka ”Skafferiet” som är både butik, café och utställningslokal för allt gott som produceras på ön (man kan också få smaka). Se www.gudhjemmoelle.dk.
MISSA inte Bornholms mest kända smörrebröd – ”Sol över Gudhjem” som består av rökt sill (naturligtvis!), rå äggula, rädisor och gräslök.
Rökerier
….finns nästan överallt på Bornholm. Prova t.ex. Hasle Sillrökeri, där man fortfarande röker fisk på traditionellt sätt i öppna skorstenar.
Om man är intresserad av medeltiden
….kan man besöka Bornholms Meddelaldercenter som är ett historiskt upplevelsecenter vid Østerlars Rundkyrka. Centret är en levande medeltidsmiljö med människor, djur, hus, och vattenkvarnar.
Man förknippar inte Bornholm med vinodlingar precis, men faktum är att i den lilla byn Aakirkeby ligger det faktiskt
….en Vingård – Lille Gadegård – som 1995 började framställa och sälja vin, senare år även bitter (och whiskey)! Gå den trevliga rundvandringen med vinbonden (ca 40 min) och du får höra honom berätta hur han kom på idén att odla vin på en ö som denna. Efter rundvandringen ingår provsmakning av vinet på gårdens café eller terass.
Men Bornholms mest besökta sevärdhet är
….Hammershus som är Nordeuropas största borgruin. Hammershus ligger högst upp på öns nordligaste del. Att vandra runt i denna miljö är både vackert och fantasieggande. Är det bra sikt kan man se ända till Sverige.
En annan liten by som jag tycker är värt ett besök är
….Svaneke, vi satt ute i en av de små gränderna och intog en härlig lunch.
Var också i den f d köpmansgården ”Bryghuset” där man brygger öl efter egna recept. Det är också en restaurang där man serverar Bryggargryta med stout och till efterrätt kan man beställa ölglass med valnötter i ölsirap…..
Utanför Svaneke ligger en stor nöjespark – Joboland
http://www.joboland.dk/index.php?dk. – här finns mycket kul för barn;
åkattraktioner, vattenland, djurpark, gokart mm.
Skiftande natur på denna vackra ö!
Fastän vi var här så sent som i oktober ville vi se hur det ser ut vid den sydligaste delen,
….Dueodde. Vilken underbar och enorm sandstrand som ligger där, med fin kritvit sand (så fin att den används i timglas faktiskt!). Och danskarna har varit så smarta att de lagt en 600 m lång ramp från dynerna till stranden, vilket gör det möjligt att ta med sig t.ex. cykel, barnvagn eller rullstol.
Gårdsbutiker finns det på Bornholm med produkter som kött, frukt, honung – även vin! Men det jag tycker är så mysigt i Danmark är alla dessa små stånd utmed vägarna. Där erbjuds bär, frukt, blommor och annat, men det skönaste med detta – tycker jag – är att danskarna verkligen litar på folk för dessa stånd är nästan alltid obemannade, det brukar stå någon korg bredvid där man lägger pengarna. Det speciella danska gemytet uppskattas också förstås och bidrar naturligtvis till att det är så trivsamt i Danmark.
Annat man kan göra på ön:
Fina naturupplevelser kan man få längs med många (250 km) cykelstigar, varav huvuddelen är bilfria. Det finns även flera vandringsleder i denna unika natur. Spela golf kan man göra på tre olika golfbanor på ön, en är Dueodde Golfbana.
Destination Bornholm har nu (2012) tillsammans med Bornholms Tidende gett ut en gratis broschyr om 21 spännande cykeläventyr på Bornholm.
Här kan du läsa den och/eller skriva ut broschyren http://www.mintur.se/snackaomresor/21-spannande-cykelaventyr-pa-bornholm/
En annan utmärkt guide om att cykla på Bornholm är http://www.aftonbladet.se/resa/resmal/norden/danmark/article10376731.ab
Utdrag från Aftonbladets guide: Cykla runt hela ön – i 7 etapper!
Rønne–Hammershus (24,5 km). Färjan ankommer till Rønne. Cykla norrut mot öns törsta attraktion, fästningen Hammershus.
Sandvig–Gudhjem (15,5 km). Kuststräckan kallas Bornholms riviera. Här ligger fiskelägena tätt. Ställ cykeln och klättra omkring vid Helligdomsklipperne.
Gudhjem–Svaneke (14,8 km). Gör en avstickare inåt land till rundkyrkan Østerlars. Tillbaka vid kusten finns Hvidehus som säljer konsthantverk.
Svaneke–Paradisbakkerne (7 km). Från turisttäta Svaneke går turen till stillsamma Aarsdale. Besök något av de tre rökerierna som finns här.
Paradisbakkerne–Dueodde (13 km). I Dueodde finns en 12 kilometer lång, vit badstrand. Ett dopp rekommenderas.
Dueodde–Aakirkeby (13 km). Shoppa loss i den medeltida handels-staden, fynda på loppmarknaden på torget och kittla näsan i bageriet som tillverkar rågkex.
Aakirkeby–Rønne (15,7 km). Drygt 10 mil senare är Bornholm rundat. Pusta ut med en kall pilsner på Store Torv, och bunkra mer dricka i någon av lågprisbutikerna innan färjan tar dig till Sverige igen.
För barnfamiljer
Joboland – Brændesgårdshaven: Är Danmarks äldsta lekland och ett riktigt
Eldorado för hela familjen. Besök den stora vattenparken, ta en tur till hopplandet,
åk linbana eller besök grottorna med underjordiska varelser.
NaturBornholm: Här kan du göra en spännande resa långt tillbaka i tiden. Man får veta hur ön bildades, och träffa dinosaurier.
Melstedgård Landbruksmuseum: Ett lantbruksmuseum för hela familjen, utanför Melsted. Själva Melstedgård är från tidigt 1600-tal och drivs av Bornholms museum. Bornholms Automobilmuseum: 75 fordon finns här – veteranbilar, motorcyklar och gamla motorer. I museet finns även en verkstad från 1920-talet.
2 svar på ”Bornholm – solskensön”
Vi cyklade runt hela kusten häromåret med avstickare till Joboland med dottern. En favoritdel av Danmark verkligen. Dock har vi även i Skåne fullt av obemannade grönsaksstånd. 🙂
Det var fint beskrivit
Tack skall du ha!
Ulf